The Government of Brunei Darussalam
 
Dewan Pameran Sejarah di Lapau Lama (Makluman bahawa Dewan Pameran ini ditutup bagi kunjungan orang ramai kerana Pengubahsuaian)
Bangunan Dewan Pameran Sejarah merupakan bekas Lapau lama yang telah didirikan dalam zaman pemerintahan Al-Marhum Sultan Haji Sir Omar 'Ali Saifuddien Sa`adul Khairi Waddien. Bangunan ini telah digunakan bukan sahaja sebagai tempat permesyuaratan Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Negeri, bahkan juga untuk kegunaan rasmi dan majlis-majlis beristiadat. Antaranya ialah Perpustakaan Al-Marhum Sultan Haji Omar 'Ali Saifuddien Sa`adul Khairi Waddien pada 31 Mei 1951 menjadi Sultan Brunei yang ke-28. Dan Majlis Menandatangani Perlembangaan Bertulis Negeri Brunei pada 29hb September 1959.
Bangunan Lapau lama ini pernah digunakan oleh Pejabat Hal Ehwal Ugama dan Mahkamah. Dan kemudian baharulah bangunan Lapau ini dijadikan Dewan Pameran Sejarah tanpa ada sebarang pengubahsuaian terhadap bentuk fizikal asalnya.
 
Kawasan Pameran

Bahan-bahan yang dipamerkan di Dewan ini terdiri daripada replika batu-batu nisan, gambar-gambar, ilustrasi, carta salasilah dan dokumen-dokumen. Ianya boleh dikunjungi oleh orang ramai. Kawasan pameran Sejarah di Dewan ini terbahagi kepada lima:

   
Kawasan 1 mempamerkan Batu Tarsilah yang menyuratkan Salasilah Raja-Raja Brunei iaitu daripada Awang Alak Betatar, Raja yang mula-mula memeluk agama Islam (TM 1368) hinggalah kepada Sultan Muhammad Tajuddin (Sultan Brunei Ke-19, memerintah antara TM 1795-1804 dan TM 1804-1807).
   

Kawasan 2 mempamerkan sejarah awal Brunei. Brunei adalah sebuah negara tua di Alam Melayu. Kewujudan Brunei Tua ini boleh didapati berdasarkan kepada catatan Arab, China dan tradisi lisan. Dalam catatan Sejarah China dikenali dengan nama Po-li, Po-lo, Poni atau Puni dan Bunlai. Dalam catatan Arab pula di kenali dengan Dzabaj atau Randj.

     Catatan tradisi lisan daripada Syair Awang Semaun menyebutkan Brunei berasal daripada perkataan 'baru nah' iaitu setelah rombongan puak Sakai diketuai oleh Pateh Berbai pergi ke Sungai Brunei mencari tempat untuk berbuat negeri baharu. Mendapati kawasan tersebut kedudukannya sangat strategi iaitu diapit oleh bukit, air , mudah didapati dan ikan pun banyak di sungai, maka mereka pun melafazkan perkataan 'baru nah' yang bererti tempat itu sangat baik, berkenan dan sesuai di hati mereka untuk berbuat negeri seperti yang mereka hajati. Kemudian perkataan 'baru nah' itu lama kelamaan berubah menjadi Brunei.

   
Kawasan 3 mempamerkan mengenai kesan-kesan Islam di Brunei. Replika stupa menjelaskan bahawa agama Hindu-Buddha pada suatu masa dahulu pernah dianuti oleh orang Brunei. Sebab telah teradat kepada pengembang-pengembang agama tersebut, apabila mereka sampai sahaja di sesuatu tempat itu, mereka akan mendirikan stupa sebagai tanda serta pemberitahuan mengenai kedatangan mereka untuk mengembangkan agama tersebut di tempat itu. Replika batu nisan P'u Kung Chih Mu, batu nisan Rokayah binti Sultan Abdul Majid ibni Hasan ibni Muhammad Shah Al-Sultan, dan batu nisan Sayid Alwi Ba-Faqih (Mufaqih) pula menggambarkan mengenai kedatangan agama Islam di Brunei yang dibawa oleh peniaga-peniaga dan mubaligh-mubaliqh Islam, sehingga agama Islam itu berpengaruh dan mendapat tempat di hati nurani penduduk tempatan dan keluarga Diraja Brunei.
   
Kawasan 4 mempamerkan mengenai kesan-kesan zaman kegemilangan Sultan-Sultan Brunei dan kedatangan orang-orang Barat di Brunei. Bahan-bahan seperti gambar-gambar, salinan dokumen-dokumen, manuskrip-manuskrip, surat-surat perjanjian, amanah, peta-peta dan objek batu-batu nisan dipamekaan di kawasan ini.
   
 

Kawasan 5 pula mempamerkan mengenai zaman pembangunan dan era kemerdekaan Negara Brunei Darussalam. Selain pameran tersebut, dipamerkan juga (di kawasan 2 & 3 ) Salasilah Sultan-Sultan yang memerintah Brunei serta Salasilah Sultan-Sultan Brunei dan hubungannya dengan Raja-Raja di Alam Melayu. Turut dipamerkan (di kawasan 4 ) ialah Salasilah Sultan Sharif Ali, replika Patrana dan gambar-gambar peristiwa bersejarah di Bangunan Lapau lama.

 
Waktu Melawat
 

Masuk ke Dewan Pameran Sejarah adalah Percuma dan waktu melawat adalah seperti berikut:
Isnin - Khamis & Sabtu
9.00 pagi hingga 12.00 Tengahari
1.30 pagi hingga 4.30 petang.
Tutup
Jumaat & Ahad
Hari Kelepasan Awam.

 
 
Dikemaskini April 2009